Semintele de susan sau Sesamum indicum sunt seminte mici, comestibile ale plantei de susan, originara atat din India, cat si din Africa. Semintele de susan sunt considerate cele mai vechi culturi oleaginoase din lume si sunt cultivate de mai bine de 3.500 de ani. Aceste seminte au o aroma de nuca si pot fi achizitionate fie sub forma decojita, fie invelite in coaja.
Beneficiile semintelor de susan pentru sanatate sunt multiple: previn cancerul si diabetul, ajuta in poliartrita, stimuleaza digestia, accelereaza arderile - bun in cura de slabire, reduce tensiunea arteriala, ajuta inima si sistemul osos, protejeaza gingiile, dar si este recomandat si impotriva radiatiilor. Contraindicatiile consumului de seminte de susan se refera la persoanele alergice.
Semintele de susan iti protejeaza inima si organismul de dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare. Ele au un continut ridicat de grasimi mononesaturate, iar prezenta acestora duce la scaderea nivelului de colesterol rau si la curatarea vaselor de sange, ceea ce iti va imbunatati in mod considerabil circulatia si iti va normaliza tensiunea arteriala. Tot la acest scop contribuie si prezenta acidului linoleic (Omega 3).
Continutul de fibre din semintele de susan duce la reglarea digestiei, sprijina miscarile peristaltice si tranzitului intestinal, motiv pentru care, desi nu se poate spune ca au un continut redus caloric, consumul moderat, dar regulat de susan te poate ajuta sa iti mentii greutatea in limitele normale. In plus, mai ales semintele de susan negru sunt cunoscute pentru proprietatea lor de a trata constipatia.
Sesamina si sesamolina, compusi importanti ai semintelor de susan, iti protejeaza ficatul, iar argina, un important aminoacid ajuta la detoxifierea acestui organ, sprijinandu-i, astfel, sanatatea.
Uleiul obtinut din seminte de susan are importante proprietati antibacteriene si antifungice, motiv pentru care se utilizeaza pentru tratamentul afectiunilor gingivale, de la afte, gingivita, ba chiar si pentru paradontoza. Tratamentul paradontozei are ca scop pastrarea unei cavitati bucale curate si dezinfectate, pentru a impiedica depunerea placii bacteriene si retragerea gingiilor. In acest caz, aplica cateva picaturi de ulei de susan pe gingii, dupa ce te speli pe dinti pentru culcare si lasa-l sa actioneze peste noapte, pana la curatarea gurii de dimineata. Medicina ayurvedica (traditionala indiana) folosea uleiul din seminte de susan pentru tratarea afectiunilor gingivale, mai ales pentru combaterea halenei (mirosului neplacut al gurii), indepartarea placii bacteriene si a tartrului: se clateste gura cu o inghititura de ulei, plimband-o energic, de multe ori, prin interiorul cavitatii bucale. La final uleiul respectiv se va scuipa.
Datorita nutrientilor din semintele de susan si aspectul pielii este imbunatatit, iar actiunea are loc in cel mai sanatos mod cu putinta: din interior. Zincul, prezent in compozitie, stimuleaza productia de colagen si poate sa amelioreze arsurile solare, efecte neplacute ale expunerii indelungate.
Semintele de susan sunt bogate intr-un compus numit arginina. Acest aminoacid, ajuns in organism ajuta atat la intarirea sistemului imunitar si detoxifierea unor organe cum sunt rinichii sau ficatul, dar conduce si la micsorarea riscului de a dezvolta celule tumorale. De asemenea, un alt compus al semintelor de susan, susanina,are proprietatea de a inhiba dezvoltarea cancerului, in special al cancerului pancreatic, pulmonar, cancerul de san, prostata si colon. Tot semintele de susan, in cazul bolnavilor de cancer care urmeaza tratamente specifice acestei boli, au capacitatea de a ameliora efectele negative ale radioterapiei asupra organismului.
Acid linoleic, prezent in semintele si uleiul de susan poate sa imbunatateasca starea de sanatate a bolnavilor de diabet zaharat de tip II, crescand eficienta medicatiei orale la pacientii care sufera de aceasta boala.
O cana de seminte de susan nedecorticate si neprajite de susan contine, lucru uimitor, o cantitate mult mai mare de calciu decat aceeasi cana plina cu lapte. Datorita acestui nivelul ridicat de calciu, la care se adauga zincul si magneziul, consumul de seminte de susan te ajuta sa iti intaresti sistemul osos, prevenind astfel riscul de osteoporoza.
Scaderea colesterolului este posibila cu ajutorul semintelor de susan, asa cum mentionam si mai sus, datorita prezentei grasimilor nasaturate in compozitia acestuia aliment, a fitosterolilor si a acidului oleic. Datorita lor, in organismul tau colesterolul rau se va diminua si va creste, in schimb, colesterolul bun.
Semintele de susan contin susanol, antioxidant care ajuta in protejarea organismului de invazia radicalilor liberi si protejeaza ADN-ului de radiatia gamma. Aceste aspecte au fost descoperite in urma unui studiu din anul 2009, ale carui concluzii au fost publicate in Environmental Toxicology and Pharmacology.
Semintele de susan au proprietatea de a reduce pofta de dulciuri, pentru ca ele insele au un rol usor dulceag. In acelasi timp, accelereaza metabolismul, datorita continutului de proteine si fibre, mai ales daca sunt asociate unui regim de viata cu multa miscare. Astfel, asa cum discutam si anterior, chiar fara a fi alimente cu un continut caloric scazut (o lingura de seminte de susan are in jur de 50 de calorii), daca sunt consumate moderat si regulat, iti imbunatatesc functiile organismului si pot sa duca la scaderea in greutate. Acum stii daca este sau nu cazul sa incluzi semintele de susan in dieta ta de slabire, mai ales ca exista si o cura speciala cu seminte de in si susan.
Nu doar pentru bebelusi semintele de susan au capacitatea de a imbunatati somnul, ele actioneaza in egala masura si in cazul adultilor. Datorita continutului de zinc, ele au un efect calmant si de reducere a stresului, pentru care odihna reprezinta un adevarat leac miraculos.
Atat vitaminele A, B si E, cat si continutul de fier fac din semintele de susan un remediu important impotriva anemiei. motiv pentru care sunt recomandate, asa cum spuneam, mai ales copiilor in perioada de crestere, dar si adultilor, mai ales celor care au o munca solicitanta din punct de vedere fizic.
Semintele de susan, desi aduc oarecum ca forma cu cerealele si se consuma de multe ori impreuna cu ele (cine nu a macat macar o data in ultima vreme un covrig cu susan?), nu contin gluten, iar acesta este un atu important, pentru ca pot fi introduse si in alimentatia copiilor sau adultilor care sufera de intoleranta la acest compus ( boala celiaca).